Ebola er tilbage

Kan I huske ebola? Sygdommen vi ikke kan kurere, der dræbe de fleste smittede og med jævne mellemrum dukker op forskellige steder i Afrika?

Den er tilbage.
Nyeste udbrud er i Guinea og har foreløbig kostet 59 mennesker livet. Det tal er næsten med garanti steget, når du læser indlægget her.

Ebola er lidt af et mysterium, for vi ved ikke hvor det kommer fra, eller hvad det laver, når det ikke hærger menneskekroppen. Flagermus mistænkes for at være smittebærere, men de har indtil nu ikke sporet den naturlige vært for denne virus.

Der er en artikel HER, der forklarer, hvorfor vi ikke skal frygte ebola, men jeg synes nu artiklen er lidt mangelfuld.

Samtlige udbrud af ebola til dato, der har dræbt mennesker, har smittet via kropsvæsker. Når en inficeret bliver syg, vil de der passer ham eller hende være i farezonen for selv at blive smittet, specielt da mange områder ikke har de mest basale redskaber som gummihandsker eller ansigtsmasker til rådighed.

Den langsomme smitteform og høje dødelighed gør, at selv udbrud der ikke inddæmmes som regel dør ud af sig selv. De syge bliver simpelthen dårlige så hurtigt, at de dør før de når at bevæge sig langt.

Men ebola har en fætter der burde gøre os alle sammen en smule blegere.

For nogle år siden blev aber i et laboratorium i USA smittet med en variant af ebola, der var luftbåren. Over 90% af aberne døde uden at have været i fysisk kontakt med hinanden.
Heldigvis for os alle sammen kunne denne variant ikke smitte mennesker, men risikoen for en mutation for skaber en luftbåren supervirus med en 90% dødelighed er til stede. Det er ikke en stor risiko – ebola udvikler sig meget langsomt i modsætning til influenza – men den er reel.

Post-apokalyptiske scenarier hvor verden bliver lagt ned af en epidemi er ikke kun fiction. Sidste gang det skete var i 1918, da den spanske syge dræbte 50 millioner mennesker over hele verden. Og dengang var vi under to milliarder.

Interessante tider.

Dette indlæg blev udgivet i Virkelighedens Horror. Bogmærk permalinket.

2 svar til Ebola er tilbage

 1. Janus skriver:

  Så er det vist tid at finde Richard Prestons “Farezone 4” frem igen for den der følelse af “Kors i r*ven, vi skal allesammen dø ved at kaste vore indvolde op!”

 2. Nick skriver:

  Skræmmende …. Be afraid… very Afraid

  Ebola er verdens uden sammenligning farligste sygdom: Vi taler om en sygdom der får AIDS, Fugleinfluenza og Den Spanske Syge tilsammen, til at ligne en mild omgang forkølelse.
  En sygdom der IKKE kan kureres eller forebygges, har op til 90% dødelighed, medfører en frygtelig død hvor man nærmest går i opløsning indefra og smitter nemmere en almindelig influenza – ved ALLE kropssekreter inklusive SVED !!!

  Og det er helt åbenlyst at politikere, Seruminstituttet, ledende læger og embedsmænd, enten ikke fatter hvad det handler om overhovedet og derved i mine øjne udviser en skræmmende grad af inkompetence, uvidenhed eller rå dumhed. Eller bevidst og mod bedre vidende forsøger at tale problemet massivt ned. Fordi man ikke ved hvad man skal gøre, men først og fremmest fordi man i sin formørkede mangel på visdom er mere bange for panikken end sygdommen. En panik der i dette tilfælde er fuldstændigt berettiget og rationel.
  Fint nok at MSF (Læger uden grænser), og andre gerne vil gøre en indsats. Men så må de blive i Vestafrika indtil de har været igennem en karantæne !
  For at få en festlig idé om sygdommen kan man se filmen “Outbreak” (der er inspireret af farezone 4).
  Den eneste forskel er at virkeligheden ikke har en Happy Hollywood Ending.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *