I en diskussion på det altid fornuftige internet for nylig, beklagede jeg mig over at nye forfattere ikke får en manual udleveret med dos and don’ts, så de kan undgå de værste fælder og ikke behøver at træde i spinaten.
Den findes ikke, så jeg kan jo passende skrive den selv.
Hermed – den nye forfatters dos and don’ts.
DON’TS
1) Du skal aldrig kommentere, like, unlike eller på anden måde interagere med en anmeldelse.
I særdeleshed ikke hvis anmeldelsen er negativ. En anmeldelse er ikke henvendt til dig – det er en service til andre potentielle læsere. Du har ikke noget at gøre i kommentarfeltet og det er pinligt uprofessionelt at skælde ud over en anmeldelse du ikke er enig i. Det kan du gøre på den egen blog, hvis du absolut må have luft (please don’t), men anmelderen er fredet.
Selv en sød besked kan virke intimiderende og det ødelægger det frirum en anmelder bør have for at give den gas. Anmeldere skal ikke blive bevidste om at forfatteren læser med.
Du kan til nød sende en privat besked, hvor du takker for den fine anmeldelse og spørger om du må dele den. Du må IKKE skrive en privat besked hvis du vil brokke dig.
Suck it up, Buttercup. Helt ned i maven med irritationen, og ånd så ud.
2) Du skal ikke spamme din titel overalt på nettet.
Jep – du er stolt. Det kender vi alle sammen. Du vil gerne fortælle hele verden om din nyeste udgivelse og nævner den (lidt for) ofte ude af sammenhæng. Alle med den mindste smule omtanke ved, at man ikke skal spamme folk med en udgivelse, men nyere forfattere falder ind imellem i fælden, hvor man får flettet sin titel ind i samtlige diskussioner på Facebook.
Spørger: Hvad gør I med navne? Jeg synes det er vildt svært at finde på navne i fantasy, der ikke allerede er brugt.
Forfatter: Det er sjovt du siger det, for i min nye bog “Tullebøttens vilde rejse” (link til saxo) slog jeg de ti mest populære drengenavne op og stavede dem baglæns.
Kommentar: Ugh. Licens.
Forfatter: Haha – da jeg skrev “Tullebøttens vilde rejse” (link til saxo), så jeg så lidt fjernsyn at jeg frameldte licensen.
Lad nu være med det.
3) Lad være med skændes med folk.
Hvis du er ny forfatter, så lad nu være med at gøre dig uvenner med folk i miljøet fra start. Der er en helt bestemt type ny forfatter, der ryger ind i det ene verbale slagsmål efter det andet – som regel fordi han/hun endnu ikke har udviklet forfatterhud og derfor tager al kritik som en personlig fornærmelse.
Don’t. Du ender med at ligne en idiot og en amatør. Forfattermiljøet er smalt i Danmark og vi kender næsten alle sammen hinanden indenfor de forskellige genrer. Det bliver ikke en god start på din nye karriere, hvis du rager uklar med dine kolleger, anmeldere, redaktører eller andre der har en indflydelse på din karrierer.
Det gælder i særlig høj grad, hvis du ikke ved hvem folk er.
Jeg så for år tilbage en pinlig diskussion på engelsk, hvor en ny forfatter svinede Ellen Datlow til og konstaterede at hun måtte da være den største idiot, der i øvrigt ikke havde forstand på horror.
Ellen Datlow er den faste redaktør på “Best Horror of the Year” antologierne og et af de mest respekterede navne i branchen.
Hvis din nye udgivelse virkelig er det mest banebrydende siden varmt vand, så skal den nok klare sig.
4) Lad være med at hvile på laurbærrene.
Nu er vi i den milde afdeling. Lidt for mange nye forfattere tror, at deres karriere er sparket i gang med den første udgivelse.
Sådan fungerer det ikke. Hver enkelt udgivelse er et lille trin på en meget lang trappe, der gerne skulle blive din karriere.
Du bliver ikke rig (slet ikke af en udgivelse), du kan ikke leve af det og den forventede opmærksomhed er behersket.
Et forfatterskab er et maraton, ikke en sprint. Er du i PR-fasen og gør reklame for din roman, mens du glæder dig over bogsigneringer og oplæsninger? Forhåbentlig arbejder du allerede på den næste titel.
Jeg blev for en del år siden kontaktet af en nyslået forfatter, der ville høre om skattefordele og ulemper ved at blive CVR-registreret. Hans første bog var ved at udkomme og han forventede at sige sit job op og leve af forfatterskabet.
Det nåede han heldigvis ikke, før jeg havde afsløret virkelighedens barske økonomiske realiteter.
5) Lad være med at offentliggøre ting før tid.
Du er spændt. Du er ved at boble over fordi du ved, at der kommer en annoncering af et projekt lige om lidt.
Men lad nu være med at slå ting op på Facebook som du ikke har clearet med de ansvarlige. Jeg har set flere offentliggøre bogomslag, selvom forlaget absolut ikke havde givet tilladelse til det endnu.
Det samme med artikler, der ikke ligger online. Det er fristende at tage et billede og smide på på Facebook, men der kan blive ballade.
Tag en dyb indånding, før du trykker på “offentliggør” og tænk efter om du har fået lov til at sende det ud i æteren.
Følg med i morgen i part 2, hvor vi kigger på, hvad man bør gøre som ny forfatter 🙂
Tak for det gode indspark til os “grønne”!
Gode råd, både til nye og gamle.
Glæder mig til at læse del 2 🙂