Håndbog til nye forfattere – part 2

I går var det don’ts, i dag tager vi dos. (Og hvor var det et åndssvagt valg at blande dansk og engelsk på den måde.)

 

Dos

 

1) Google dit forlag.

Det skal helst være før du skriver kontrakten under, men kan altid anbefales, hvis du ikke har gjort det endnu. Forlag er ikke ens. Der kan være meget stor forskel på modtagelsen af din bog alt efter hvor den kommer fra. Google forlagets navn og se om du kan finde andre forfattere fra samme forlag og høre, hvad deres erfaringer er.

Gå ned i en boghandel og se dig omkring. Står forlagets bøger på hylderne? Er de til stede i handlen ud over som bestilling?

Er det et godt match til din roman? Spørg i en af de utallige forfattergrupper på nettet.

Hvis din ambition er at gøre forfatterskabet til din karriere, så sæt tiden af til ordentlig research.

2) Gennemgå din kontrakt.

En af de sværeste udfordringer for en grøn forfatter er at gennemskue om en kontrakt er standard eller urimelig. Jeg kan ikke gå i detaljer her, men der er hjælp at hente rundt omkring på nettet.

Lang de fleste forlag vil tilbyde dig en standard-kontrakt, der som udgangspunkt er fin, men det betaler sig at være opmærksom.

a) Hvor lang tid beholder forlaget rettighederne? Der er ingen grund til at et forlag kan sidde på rettighederne til evig tid, hvis de kun trykker et oplag og derefter glemmer alt om det. Det er god stil at rettighederne vender tilbage til dig, hvis bogen i praksis er udsolgt på forlaget og de ikke har planer om at genoptrykke den. Det er ikke sikkert du kan få noget igennem her – forlag kan godt lide at beholde rettighederne.

b) Hvilke rettigheder køber forlaget? De køber selvfølgelig retten til at trykke din bog og som regel også e-bogen, men er der en grund til at de tager de engelske rettigheder? Bruger de dem? Hvis der ikke er nogen planer om en oversættelse, så er der ikke den store grund til at de får de udenlandske rettigheder med i købet.

c) Der skal være en grænse for hvor længe de kan trække en udgivelse. Typisk en formulering a la “(Titel) forventes udgivet medio 2018” eller noget tilsvarende. Hvis titlen ikke udommer til tiden, vender rettighederne tilbage til dig, med mindre I forhandler en ny aftale hjem. Denne her er vigtig! Hvis dit forlag går konkurs eller bliver opkøbt mellem kontrakten underskrives og bogen udkommer, så risikerer du at den bliver hængende i limbo, hvis ikke rettighederne automatisk vender tilbage til dig.

d) Din fortjeneste. Taksten svinger lidt fra genre til genre, men for skønlitteratur får forfatteren typisk 15% af salgsprisen (før moms). Dvs. at en bog til 200,- giver forfatteren 24,- pr. solgt bog. Mindre forlag giver nogen gange en højere sats, men det skal holdes op med et mindre forventet salg. E-bøger er typisk en højere sats (forlaget har jo ingen udgifter til trykning eller lager), men det kan svinge vildt fra forlag til forlag.

Sørg for at der er klare retningslinier for hvornår forlaget afregner med forfatteren. Større forlag betaler typisk et forskud, så du får et kontant pengebeløb med det samme. Mindre forlag har ofte ikke råd til forskud, men er tit mere smidige med andre dele af kontrakten.
Du skal ikke betale noget selv. Det er ikke normalt.

Husk at kontraktforhandlinger er helt almindelige. Hvis et forlag reagerer negativt på at tale om kontrakten så er det et rødt flag. Det er ikke sikkert du får ændret noget, men selve forhandlingen skal være en professionel affære.

 

3) PR.

Der er ikke nogen vej udenom. Du er nødt til at blive aktiv på nettet og sprede nyheden om din bog. De gamle dage, hvor forfatteren kunne sidde hjemme på kammeret og koncentrere sig om kunsten, mens forlaget stod for alt andet, er forbi for længst. Du er nødt til at sætte dig lidt ind i branding og markedsføring. Være aktiv på Facebook. Instagram er hot (for jeg hele tiden at vide) og var det ikke også noget med en youtube-konto?
Det er alt for stort et emne til at gå ind i her, men der er adskillige bøger til rådighed, der gennemgår din vej fra ukendt til lidt mindre ukendt i detaljer. :-p

 

4) Vær kritisk.

Håbefulde forfatterspirer og nye forfattere er en meget nem målgruppe for at sælge drømmen om det store gennembrud. Du kan finde tonsvis af bøger om at skrive og kurser i at skrive rundt omkring på nettet. Det kan være svært at gennemskue, hvad der er reelt og hvad der er fup og fidus.

a) Hvem er forfatteren/udbyderen af kurset? Hvis nogen vil sælger mig en Masterclass i Horror, så forventer jeg at se en solid stribe horror-udgivelser fra deres hånd – og helst en bestseller eller prisvinder iblandt dem.
Alt for tit viser det sig, når du googler navnet, at forfattere der skriver bøger om at skrive, udelukkende skriver bøger om at skrive. Jeg har skrevet en artikel om fænomenet HER.

Du kan ikke lære at skrive romaner fra en forfatter, der ikke skriver romaner.

b) Hvor kan du finde anmeldelser af bogen/kurset som IKKE er på bogens/kursets hjemmeside. Hvis du ikke kan finde gode anmeldelser fra tilfredse læsere/kursister … så er det ikke et godt tegn.

c) Hvordan er det gået kursisterne/læserne efter kurset? Tit og ofte kan du finde rosende ord om et kursus på kursets hjemmeside, men når du googler deltagernes navne, dukker der ikke nogen udgivelser op. Burde de ikke være kommet videre i deres forfatterkarriere, hvis kurset er pengene værd?

d) Pas på falske nedtællinger. Et særligt tarveligt trick er at kurset/tilbuddet er tidsbegrænset og når du klikker ind på hjemmesiden er tiden tilfældigvis lige ved at udløbe.
Det er den ikke. Det er et trick, så du glemmer at være kritisk og får travlt med at sikre din plads eller dit eksemplar fra det “gode tilbud”.

I det hele taget skal du være ekstra opmærksom, hvis nogen tilbyder noget mod betaling.
Forfatterspirer VIL drømmen så intenst at de desværre tit er nemme ofre for (i bedste fald) ubrugeligt bras.

 

5) Spørg veteranerne.

De garvede forfattere er som regel venlige og imødekommende mennesker. Som vise og tålmodige Jedi-mestre sidder vi klar til at rådgive en overivrig Padiwan der hele tiden fokuserer på fremtiden, når han burde koncentrere sig om nutiden. 🙂

Da jeg lige var startet og havde selvudgivet to titler, rakte Steen Langstrup hånden ud og gav mig nogle gode råd. Jeg var enormt glad for at have en af veteranerne til at kunne spørge til råds, og vil altid give det videre.

Min inbox står altid åben. Det er ikke alt jeg kan svare på, men jeg vil gøre mit bedste.

Dette indlæg blev udgivet i Forfatterskab og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *