Bjarke Schjødt Larsen opdaterer sin blog, Skrivekrampe, hver mandag med tips og tricks til at forbedre sin skrivning. I mandags var temaet Hvordan skriver du? Der blev taget udgangspunkt i de fem skrivevaner forfatteren Anne Katrine Lund præsentere i sin bog, Skriv så!
Det bliver selvfølgelig lidt firkantet, når man stiller tingene så skarpt op, og jeg fandt da heller ikke den skrivevane jeg selv ville høre under. Det er et af de spørgsmål jeg oftest får af andre håbefulde skribenter – hvordan griber jeg skriveprocessen an?
Mange områder af mit liv leves i et kreativt kaos, men jeg er meget struktureret omkring skrivningen. Det er en tre-delt proces, hvor faserne overlapper hinanden.
Jeg er altid i idé-fasen, hvor jeg skriver alle de idéer jeg får ned. Det er en løbende proces, hvor jeg skal notere idéerne samme dag de dukker op, for ikke at glemme dem (jeg er distræt). Jeg har et mappesystem på computeren, hvor jeg gemmer alle mine notater og løse idéer, der dukker op under gåture i skoven, under bruseren eller på motorvejen. Der ligger pt. notater og løse idéer til ca. 12 romaner på harddisken, så jeg burde ikke løbe tør lige foreløbig. Idéerne kan være alt fra en enkelt sætning (“Mor har insekter i munden. De bor under huden.”) til halve og hele sider fyldt med detaljerede beskrivelser.
Hvert notatark vokser stille og roligt efterhånden som jeg skriver flere og flere idéer på det. Nogle gange smelter separate idéer sammen, når jeg opdager, at de kan kombineres, mens andre splittes op.
Efterhånden som notaterne vokser skulle der gerne begynde at dukke en vis sammenhæng op. På et tidspunkt er idé-arket så stort, og jeg har så meget lyst til at få bogen skrevet, at jeg bare sætter mig ned og går i gang.
Jeg skriver selv lineært, men jeg skriver stadig løbende idéerne ned til de senere kapitler, så de ikke forsvinder i arbejdsprocessen. Mange nye idéer dukker op undervejs, som kan ændre projektet eller udvide det.
Det kan være svært at komme til tasterne, så jeg har systematiseret det – hver dag skal jeg skrive mindst 1000 ord (ca. 2 A4 sider). Man kan evt starte med 500 ord eller 250 ord, hvis det går langsomt. Bare man får skrevet noget hver dag (eller hver anden dag, alt efter hvad man kan sætte tid af til.)
Så kommer der lige så stille noget på papiret og manuskriptet vokser.
Se Bjarkes originale indlæg HER.
Jeg giver dig fuldstændig ret i at det kan være lidt firkantet når man ser på hele skriveprocessen, Jeg kan også selv meget hurtigt finde flere af Lunds skrivetyper jeg selv passer ind under. Derfor er det dog stadig godt at være bevidst om hvilken skrivevane man har gang i på et tidspunkt, da det kan hjælpe en til at vide hvordan man behandler teksten derefter, eller hvad man skal tage højde for.
God gennemgang af din skriveproces (elsker at se over skulderen)! Kan se at den specielt i starten minder om min. Ret interessant 😀
og så Fanboy-elementet. Jeg er STADIG vild med Cornelia-novellen i Horror.dk. Dem ramte lige rigtigt med tilpas mængde visuel beskrivelse af Cornelia, og så en fantastisk tøven. Herligt! (det syntes jeg IKKE da jeg læste den kl. sent om aftenen, alene i en mørk lejlighed – Men det er vel meget godt for den genre?)
God skrivelyst
Bjarke
Takker for de pæne ord. 🙂