Det er sket mange gange de sidste par år.
Et nyt forlag eller en virksomhed annoncerer en skrivekonkurrence for forfatterspirer og forventer at få lidt positiv omtale. Snart efter bliver de belejret af vrede forfattere med fakler og høtyve og den gode omtale bliver til negativ omtale.
Hvad gik galt?
Her kommer min lille vejledning til både deltagere og arrangører af skrivekonkurrencer.
1) En konkurrence har en præmie
Der er med jævne mellemrum store romankonkurrencer, hvor man kan vinde op til 100.000,-, men som regel er gevinsten noget mindre. Jeg har selv vundet 25.000,- på en novelle, så det er ikke urealistisk at komme i betragtning, hvis ellers man knokler.
Ind imellem dukker der dog konkurrencer op, hvor præmien er en udgivelse. En udgivelse er IKKE en præmie.
Hvis man skriver godt nok til at vinde sådan en konkurrence, så skriver man formentlig godt nok til at kunne få en standard kontrakt med et forlag. Altså er der ingen reel gevinst ved at vinde.
Faktisk risikerer man at stå ringere stillet ved at vinde sådan en konkurrence fordi:
2) Rettighederne skal være mindst lige så gode som ved en almindelig udgivelse
Hvis dit romanmanuskript bliver antaget til udgivelse på et traditionelt forlag får du typisk et forskud og derefter en vis procent af salgsprisen. Ofte 15% for romaner.
Mange konkurrencer giver ringere vilkår.
Helt grelt var en skrivekonkurrence for et år siden, hvor man kunne vinde en udgivelse. Kun det. Ingen penge, ingen procentdel af indtjeningen, intet. Uanset hvor meget eller lidt udgivelsen solgte fik vinderen 0,- kr. fordi glæden ved at se sit arbejde på tryk burde være belønning nok.
En lang række etablerede forfattere blev hidsige og efter nogle dage ændrede virksomheden formatet, så det kom på linje med standardkontrakter.
3) Hvilke rettigheder mister du?
Igen bør en udgivelse altid følge som minimum standarden for en traditionel udgivelse, men der er nogle lidt luskede modeller derude.
Vær meget opmærksom på hvad der sker med rettighederne, hvis du nu IKKE vinder. Der har flere gange været eksempler på, at alle indsendte tekster er bundet i et år efter konkurrencen, hvor forlaget/virksomheden bag konkurrencen har førsteret til at tilbyde en udgivelse.
Det er dårlig stil.
Værre, og grænsende til fusk, er de tilfælde hvor man mister alle rettigheder til ALLE indsendte tekster. Jeg har hovedsageligt set det i slogan-konkurrence og med kortere tekster, men man skal altid være opmærksom.
Det betyder at et firma kan udskrive en konkurrence med en fin præmie, men herefter frit bruge alle de indsendte bidrag som det passer dem uden beregning.
4) Du skal ikke betale en øre
Jeg er stødt på enkelte konkurrencer, hvor det kostede penge at deltage. Det er en stor, blinkende advarselslampe og man skal holde sig langt væk.
Pengene skal flyde fra forlaget til forfatteren, ikke den anden vej rundt. Hvis det koster penge at deltage, så har firmaet bag konkurrencen en omsætning ved bare at udskrive konkurrencen – der er ikke nogen grund til at bruge krudt på selve udgivelsen, for pengene er allerede i hus.
Det er rendyrket svindel.
5) Hvem står bag?
Endelig er det vigtigt at du tydeligt kan se, hvem der står bag konkurrencen. I dag kan alle og enhver udgive en bog for små midler. Før du overgiver din tekst til andre, så skal du overveje om de ved, hvad de laver. Der er ikke nogen grund til at lade en anden glad amatør udgive din tekst – så kan du ligeså godt selv gøre det.
Der har været et par halvskumle konkurrencer, hvor det har været umuligt at gennemskue hvem der stod bag og hvilken erfaring de har. Brug din kritiske sans. Der er som regel om årsag, hvis det ikke er offentligt hvem der står bag konkurrencen.
Ønsket om at se sin egen udgivelse i butikkerne er stærk og man kan nemt blive lidt for ivrig, hvis muligheden tilsyneladende dukker op, men tag en dyb indånding og løb listen igennem, før du sender noget ind.
1) Er der en (reel) præmie?
2) Er udgivelsen som minimum på standardvilkår?
3) Mister du nogen rettigheder ved at deltage?
4) Koster det noget at deltage?
5) Er det tydeligt hvem der står bag konkurrencen?
Forlag og virksomheder der gerne vil udskrive en konkurrence kan bruge listen til at sikre sig at de har forholdene i orden.
Vi er mange der nok skal gøre opmærksom på det, hvis man prøve at smyge sig udenom et par punkter.
Held og lykke med skriveriet.