Pandoras æske

Der er skræmmende ting derude i den store verden (f.eks. kannibaler på stoffer) og der er ting man ikke kan fatte omfanget af.

Jeg taler naturligvis om den kunstigt frembragte, muterede H5N1 virus.

Det er selvfølgelig ikke nyt for nogen, der følger lidt med i biovidenskab, men der har været en stor diskussion omkring forskning i H5N1, bedre kendt som fugleinfluenza.

Alle kan huske da aviserne var fyldte med skræmmende artikler om den kommende fugleinfluenza og hvor farlig den var. Heldigvis gik det ikke så galt og verden opdagede ikke rigtig at der var en ny virus i omløb. En af omstændighederne der var i menneskehedens favør var den sløje smittespredning. Fugleinfluenza smitter ikke mellem mennesker, så spredningen var ikke så stor som frygtet. I stedet fik vi svineinfluenza, der var en meget mildere variant.

Men nu kommer vi til det interessante.

Influenza muterer meget nemt og er svært at holde rede på. Det er derfor de årlige influenza-epidemier kommer igen og igen – virus har muteret en smule, så vores antistoffer har svært ved at bekæmpe dem på ny. Heldigvis for os er den almindelige influenza nok meget smitsom, men den dræber kun de svækkede (der dør mange mennesker hver gang vi har en epidemi, men det er de ældre og de, der i forvejen er syge).

Fugleinfluenza har svært ved at smitte mennesker, men den har en dødelighed på 59%. Det er seks døde, hver gang ti bliver smittet.

For at forstå dette virus og kunne forudse mulige mutationer, er der selvfølgelig blevet forsket intensivt i H5N1, blandt andet ved at fremprovokere mutationer. Tanken var at finde ud af, hvor meget eller lidt der skal til, før H5N1 bliver en meget, meget farlig virus.

Det skræmmende svar: Ikke særlig meget.

Forskerne manipulerede H5N1 en smule og overførte det til ildere, der minder meget om mennesker når det kommer til influenza. Efter kun et par yderligere mutationer, smittede det pludselig ligesom alm. influenza, altså via luften.

Forskerne har altså selv skabt grundlaget for en influenza epidemi med en 59% dødelighed.

Fint nok. Uhyggeligt, men dog fornuftigt, så vi kan forske i hvad vi så gør. Så længe der er skrappe sikkerhedsforanstaltninger og en vis tilbageholdenhed med metoderne.

Well, funny story

Kontroversen bunder i at resultaterne af denne forskning, inklusiv metoderne de brugte, skulle offentliggøres. Pludselig var der mange, der mente at det ikke var en god idé at offentliggøre hvordan man skaber en “dommedagsvirus” så alle og enhver med et avanceret biolaboratorium kunne blive inspireret.

Nu, efter et halvt års diskussioner, er de endelig kommet frem til en konklusion.

Opskriften er frigivet.

Jeg er stærk tilhænger af ytringsfriheden, men det gibber dog lidt i mig også. Heldigvis forsikrer de kloge hoveder, at panikken bunder i misforståelser og der ikke bør være nogen risiko for, at nogen bikser et tilsvarende virus sammen og slipper det løs.

Spændende tider, spændende tider.

Læs mere her: ‘Opskrift’ på dødelig influenza-virus er offentliggjort

En mere detaljeret gennemgang på engelsk kan findes her: Bird-flu research: The biosecurity oversight

Hvad skulle dog kunne gå galt i et laboratorium? 😎

Dette indlæg blev udgivet i Virkelighedens Horror. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *