Under Kuplen – en anmeldelse

Jeg blev ret hurtigt færdig med Under Kuplen og selvom jeg har kommenteret lidt på den undervejs, kommer her min anmeldelse.

Under Kuplen er en god, gammeldags pageturner fra Stephen King som vi kender dem.

Den lille by Chester’s Mill bliver en dag pludselig spærret inde bag en usynlig kuppel. Et kraftfelt der dukker op fra det ene sekund til det næste og afskærer fuldstændig byen fra omverden.

De kan se og høre hvad der foregår på den anden side, men der er ikke nogen måde at komme igennem barrieren på. De første mange sider handler om de umiddelbare ulykker og besværligheder med smadrede biler og afskårne lemmer, mens byens indbyggere forsøger at forstå, hvad der sker.

Snart står det dog klart at byen er på egen hånd og at indbyggerne må sætte sin lid til hinanden for at klare sig igennem krisen.

Lad mig begynde med det positive.
Jeg åd bogen i store stræk og 1200 sider føltes ikke som for langt. Jeg var glimrende underholdt og kunne nyde King for fuld udblæsning.

Men den har nu nogle problemer.
Det største, som også andre har påpeget, er hastigheden hvormed alting i Chester’s Mill går af helvede til. Det er simpelthen ikke troværdigt at politikorpset og andre gennemkorrumperes så hurtigt, som det sker i historien. Allerede på dag 2 har vi voldtægt og et styre der sætter de almindelige borgerrettigheder ud af kraft.

Min tiltro til almindelige mennesker er for stor til at acceptere en bys forfald så hurtigt. Hvordan de overhovedet har kunnet fungere før, når mange prominente personer er så gennemrådne, er et mysterium. Brikkerne stilles lidt for sirligt op og der er aldrig rigtig nogen tvivl om, hvilke sider hovedpersonerne står på.
Det er lidt for tydeligt hvem der ender hos de onde, hvem der er de gode og hvem der skal ofres undervejs. Samtidig er den lille by Chester’s Mill usædvanlig velbesøgt at interessante mennesker. Onde politikere, rådne betjente, psykopater, farverige drukkenbolte, idealistiske journalister og endda et barnegeni.

Selve afsløringen af kuplens mysterium bliver også noget af en våd klud, men det skyldes formentlig mere dilemaet om det ukendte som jeg har skrevet om før. Jeg tror at uanset hvilken forklaring man fik på kuplens tilstedeværelse, så ville man blive skuffet.

Under Kuplen er Stephen King på godt og ondt. En fornøjelse at læse, men meget let fordøjelig og ikke noget der sætter sig i bevidstheden hos læseren. Den er helt klar værd at stifte bekendskab med, hvis man kan lide de andre massive Stephen King bøger, men forvent ikke for meget.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Bøger. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *