Vintergys

Den danske vinter har godt fat igen i år. Isglatte veje, arktiske kuldegrader og voldsomme mængder af sne er dalet ned over det lille, flade land. Hvad skal man foretage sig en aften, hvor vinden rusker i ruderne og hyler om hushjørnerne – hvor mørket har lagt sig tungt over omgivelserne og ruden er dækket af frost?

Se en film?

Nej, formastelige. Læs! Læs, for gudernes skyld. Sluk computeren (efter at have læst bloggen, selvfølgelig), hiv stikket ud til fjernsyn og DVD og sæt mobilen på lydløs. Tag børnene på knæet, eller lån nogle hvis du ikke har selv, og læs højt. Eller begrav dig i lænestolen med en kop kakao og nyd din helt egen hyggestund uden stress og jag.

Her kommer en række gode titler til inspiration til de lange vinteraftener.

Når knoglerne fryserGraham Mcnamees Når knoglerne fryser  foregår i Canada i den dybeste, koldeste vinter.

15årige Danny har mistet sin mor og flakker sammen med sin far fra job til job. De ender i den lille by Harvest Cove, der er befolket af mennesker med tilknytning til militæret, hvor Dannys far også er ansat. Her møde Danny de våbenglade brødre Pike og Howie samt den hårdtslående indianerpige, Ash, som Danny gengældt forelsker sig i. I denne kolde og mørke afkrog af Canada bliver Danny en aften angrebet og bidt af noget. Et væsen han aldrig har hørt om, og som ingen i begyndelsen vil tro på. Men væsenet venter derude i kulden på sidste næste offer …

Når knoglerne fryser er en ungdomsgyser, der sagtens kan læses af voksne også.  Anmeldt på Horrorsiden.

Er man ikke så meget til ungdomsgysere, kan man kaste sig over en af klassikerne.

Vanviddets bjergeVanviddets bjerge af H.P. Lovecraft er obligatorisk læsning. Har man ikke læst den endnu, er her en oplagt mulighed for at gøre noget ved det.

Vanviddets bjerge er et af hovedværkerne i H. P. Lovecrafts forfatterskab. En ekspedition til antarktis kommer i problemer. En gruppe fra ekspeditionen rejser i forvejen og finder tilsyneladende et ukendt væsen i isen. Der er dog hverken væsen eller ekspedtionsdeltagere, da de resterende folk dukker op. Derimod viser en stribe spor vej henover isen til en hidtil ukendt bjergkæde, hvor usigelige rædsler venter i dybet.

Som altid er H. P. Lovecraft mesteren af kosmisk horror og kender man ikke hans forfatterskab, er Vanviddets bjerge et godt sted at starte. Anmeldt på Gyseren.

VintermørkeEr man mere til thrillere end egentlig horror, er Vintermørke af Alex Scarrow måske et forsøg værd.

Fortællingen er todelt – på den ene side følger vi en gruppe af nybyggere, der i 1856 forsøger at drage til Oregon. Flere forskellige grupperinger slår sig sammen, blandt andet en samling frafaldne mormoner, der har deres helt egne grunde til at finde et sted fjernt fra alt andet. Desværre falder sneen tidligt det år, og de bliver fanget i bjergene – og deres indbyrdes mistro er ikke deres største problemer. Der er indianere i skoven og så noget helt andet og dæmonisk, der kræver flere og flere liv af både rødhuder og blegansigter.

Anmeldt på Horrorsiden.

Hvis man foretrækker noveller, kan man kaste sig over en ordentlig klods af en novellesamling her:

Køtere dør om vinterenKøtere dør om vinteren er A. Silverstris første større udgivelse med hele 31 noveller.

Chokolade. Mening. Broderskab. Erindring. Sex. Kulde. Gæld. Svømmehal. Dobbeltmord. Lys. Opofrelse. Voldtægt. Støv. Malerier. Fortid. Forstad. Katte. Helvede. Savn. Trææske. Utroskab. Kontrakt. Arv. Bilulykke. Funktionær. Skøjter. Kærlighed. Tøjdyr. Statister. Impotens. Ubudne gæster.

31 noveller om alt, hvad der er virkeligt.

Og om alt det, der ikke er.

Anmeldt på Den elektriske kanin.

Endelig – hvis man nægter at sidde med en bog i hånden – kan man vælge at se Frozen.

Frozen

Tre personer strander om natten i en skilift halvejs oppe af et bjerg. Det er søndag. Skiliften åbner først igen fredag. Der er 12 meter ned. De har et problem.

Anmeldt på Skræk og Rædsel.

God fornøjelse.

Dette indlæg blev udgivet i Bøger. Bogmærk permalinket.

Et svar til Vintergys

  1. Pingback: Køtere dør om vinteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *