World War Z

WWZ

Zombier, Brad Pitt og jævnt lunkne anmeldelser – en oplagt mulighed for at tage min ægteviv under armen og snuppe en formiddagsforestilling. Vi valgte 2D-versionen, da 3D gør ægteviven svimmel, så vi var henvist til den lille Sal 4 frem for hovedsalen.

Der har været en hel del kritik af filmen, men jeg har med vilje kun skimmet anmeldelser for ikke at få oplevelsen spoleret. Som altid når jeg går i biografen, forsøgte jeg at tvinge mine forventninger ned – det er trods alt langt federe at blive positivt overrasket end skuffet.

Tilføjet: Jeg har ikke læst bogen, så jeg anmelder World War Z som film, ikke som filmatisering.

Lad os starte med det gode.
Zombierne er super godt lavet og er af min fortrukne, zombier-på-EPO-variant, hvor de sprinter af sted. De har endda fået et skud ekstra med sprøjten, for de kan springe som rovdyr og virker umulige at slippe fra, hvis ikke man kan smække en solid dør.
De store katastrofescener er lækre og velproducerede og alting fungerer som det skal.

Det er fedt endelig at se zombie-apokalypsen på det globale plan. Vi har efterhånden set den lille gruppe overlevende, der kæmper for at holde stand, så tit at det er en kærkommen afveksling med hæren og flåden i spil og nyheder fra de andre verdensdele.

Selv om filmen er brutal, er den meget lidt blodig. Jeg kan ikke huske at der er direkte skader på skærmen en eneste gang, hvor hver eneste amputation, kugle i hjernen eller offer der bliver ædt levende, sker lige uden for skærmens synsvinkel. En almindelig politifilm vil have mere blod end her.
Det generede ikke mig. Jeg kan godt lide det blodige, men det er ikke et krav. Historien lider på ingen måde under det bevidste valg.

world-war-z-viral

Det negative:
Gerry Lane (Brad Pitt) er altid på det helt rigtige sted, på det helt rigtige tidspunkt og ser i den rigtige retning, for at opsnuse de spor, der kan løse mysteriet. Uanset hvad der foregår omkring ham, ved han hvor hen han skal se, og hvilke konklusioner der skal drages. Når han ankommer til et sted, er det enten lige før alting går galt eller lige efter, alt efter hvad han har brug for.

Samtidig bliver de heldige omstændigheder lidt for overvældende til sidst. Uanset hvad der sker, er det tilfældigvis ikke katastrofalt alligevel. Lidt ligesom i 2012, hvor (mindre spoiler) vores helte styrter ned 1000 km fra Kina, blot for at opdage at Kina heldigvis har bevæget sig 1000 km mod vest, og de derfor alligevel ender i nærheden af deres destination. Suk.

Det er fint nok med et eller to ekstremt heldige tilfælde – sådan er virkeligheden også nogle gange – men det bryder illusionen, når det ikke længere er spændene om de klarer den.

Og så min personlige kæphest – nej, når hele verdens skæbne står på spil, holder man ikke sine teorier for sig selv. Ikke noget: ”Jeg har en teori, men jeg skal lige teste noget, før jeg fortæller om den.”
Hvis døden hele tiden forfølger dig, så fortæller du ALT til de, der sendte dig. Hvis du selv omkommer, kan de jo selv teste idéerne. Jo, jo, fortælleteknisk er det da spændende, at vi ikke ved, hvad han har fundet på, men det er ekstremt dumt udført.

Endelig forgår en bid af filmen i Israel.
Hele den betændte situation omkring Israel gør at det altid er svært ikke at tænke politik, når området optræder i film, så jeg foretrækker personligt at filmene lader være.
Her fremstilles Israel ekstremt humanistisk og selvfølgelig skal palæstinenserne være idioter. Måske er der intet i det og det er bare en del af handlingen, men det bryder filmens illusion og irriterer mig.

Er det så en god film?

Ja, det synes jeg.

Zombiegenren er vokset væk fra kælderværelset og er ikke automatisk splattet undergangshorror.
Min kritik af filmen har intet at gøre med at den ikke er blodig nok, men går på plottets svagheder.
Vi var begge to godt underholdt.
En fin lille zombie-aktionfilm, men ikke noget man tænker dybere over bagefter, og det er egentlig en skam. De kunne have gjort så meget mere med materialet, når de nu havde besluttet sig til at gå væk fra bøgerne.

Jeg ville give den 3/6, men de lækre storscener, hvor horder af zombier flipper ud, hiver den op på 4/6.

Trailer:

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Film og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *